Instellingen van Nieuwsbrieven

Uit wiki.lasso-concepten.nl

Voorbereiding van Nieuwsbrieven

Bestemd voor: Medewerkers (1,2,3), Systeembeheerders

Om te kunnen starten met het opstellen van nieuwsbrieven, is met name noodzakelijk dat u bekend bent met de verschillende onderdelen binnen Nieuwsbrieven en de onderlinge relaties ervan.

Een nieuwsbrief wordt opgemaakt uit een of meerdere nieuwsartikelen, waarvan de (tekstuele) inhoud gebaseerd is op een notitie (module Documenten). Nieuwsartikelen kennen een tekstuele inhoud (de notitie) en een opmaak voor de weergave binnen een nieuwsbrief.

Als medewerker kunt u de tekstuele inhoud van een nieuwsartikel opstellen, en er vervolgens een standaardopmaak aan toekennen. De standaardopmaak(elementen) voor zowel nieuwsbrieven als nieuwsartikelen zelf kunnen alleen toegevoegd of bewerkt worden door de systeembeheerder (zie ook Instellingen Nieuwsbrieven)


Instellingen Nieuwsbrieven

Bestemd voor: Systeembeheerders

Lasso+ is voorzien van een aantal standaardsjablonen voor de opmaak van nieuwsbrieven en -artikelen. Als deze niet volstaan of aangepast moeten worden, kunt u Lasso+ support om ondersteuning vragen of deze op onderstaande locaties aanvullen of bewerken; in de regel is het echter niet noodzakelijk wijzigingen aan te brengen in de al bestaande sjablonen voor nieuwsbrieven en –artikelen.

(!) Deze voorbereidingen kunnen alleen gedaan worden door Lasso+-gebruikers met rechtenprofiel Systeembeheerder of hoger. Als u een gebruiker (medewerker) van Lasso+ bent, kunt u meteen beginnen met Werken met Nieuwsbrieven.

Nieuwsbrief opmaak:

Deze instelling is bestemd voor het vastleggen van opmaaktypen (sjablonen) binnen Lasso+. Deze sjablonen worden gebruikt voor de systeemverwerking van nieuwsbrieven door Lasso+ en kennen geen instellingen voor visuele weergave.

 1. Klik op het menu-item NIEUWSBRIEVEN
 2. Klik onder Instellingen Nieuwsbrieven op Nieuwsbrief-opmaak
 3. Klik op de knop Toevoegen
 4. Geef in het invoerveld een naam voor de Niuewsbrief-opmaak in
 5. Klik op Opslaan en Sluiten


De opmaak is nu onder deze naam aankiesbaar bij het toevoegen of bewerken van nieuwsbrieven (veld Nieuwsbrief opmaak).

Nieuwsartikel opmaak:

Deze instelling is bestemd voor het vastleggen van opmaaktypen (sjablonen) binnen Lasso+. Deze sjablonen worden gebruikt voor de systeemverwerking van nieuwsartikelen door Lasso+ en bevatten instellingen voor de visuele weergave van het nieuwsartikel binnen een nieuwsbrief.

 1. Klik op het menu-item NIEUWSBRIEVEN
 2. Klik onder Instellingen Nieuwsbrieven op Nieuwsartikel-opmaak
 3. Klik op de knop Toevoegen
 4. Vul de gewenste instellingen in (een toelichting op de afzonderlijke invoervelden kunt u opvragen door op de veldnaam te klikken)
 5. Klik op Opslaan en Sluiten


De opmaak is nu onder deze naam aankiesbaar bij het toevoegen of bewerken van nieuwsartikelen (veld Nieuwsartikel opmaak), afhankelijk van uw keuze in het veld Nieuwsbrief in de bewerkingsopties van dit element.

Huisstijl: Deze instelling is bestemd voor het vastleggen van de huisstijl die gebruikt wordt voor diverse communicaties vanuit Lasso+, waaronder nieuwsbrieven, en bevat opties voor: Kleurstelling, Organisatielogo, Social media links en evt CSS-code voor de communicatie.


 1. Klik linksboven in het scherm op het systeem-menu
 2. Klik op Organisatie
 3. Ga naar de tab Huisstijl
 4. Vul de gewenste instellingen in (een toelichting op de afzonderlijke invoervelden kunt u opvragen door op de veldnaam te klikken)
 5. Klik op Opslaan en Sluiten


Het aanpassen van de huisstijl is per onderdeel beschreven onder Weergave van nieuwsbrieven en -artikelen.