Starten met Lasso: verschil tussen versies

Uit wiki.lasso-concepten.nl

Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De ''Werken met...''- hoofdstukken (bijv: [[Werken met Relaties]]) van ieder Lasso-onderdeel beschrijven met name de basisafhandelingen binnen iedere module. Omdat dagelijks gebruik van Lasso vaak bestaat uit gecombineerde handelingen, die niet altijd beperkt zijn tot één enkele module, vind u in dit deel van de handleiding een overzicht van resultaten die alleen bereikt kunnen worden door combinatie van verschillende functies binnen Lasso.  Mist u in dit overzicht een stappenplan van handelingen die binnen uw organisatie regelmatig uitgevoerd worden? Vraag dan een toevoeging aan via: [[Mailto:lasso.documentatie@erik.lasso-mkb.nl|Lasso Documentatie]]
De ''Werken met...''- hoofdstukken (bijv: [[Werken met Relaties]]) van ieder Lasso-onderdeel beschrijven met name de basisafhandelingen binnen iedere module. Omdat dagelijks gebruik van Lasso vaak bestaat uit gecombineerde handelingen, die niet altijd beperkt zijn tot één enkele module, vind u in dit deel van de handleiding een overzicht van resultaten die alleen bereikt kunnen worden door combinatie van verschillende functies binnen Lasso.  Mist u in dit overzicht een stappenplan van handelingen die binnen uw organisatie regelmatig uitgevoerd worden? Vraag dan een toevoeging aan via: [[Mailto:lasso.documentatie@erik.lasso-mkb.nl|Lasso Documentatie]]
----
----
'''Voorbereiding en inrichting'''
'''“Korte welkomstvideo met de onderstaande tekst [gesproken met persoon in beeld]”'''
''Je hebt ervoor gekozen om te starten met Lasso+. Wat ons betreft een goede keuze om jouw huurdersorganisatie naar een hoger plan te tillen. Om een goede start mogelijk te maken heeft de Woonbond samen met Lasso-Concepten er een e-learning cursus ontwikkeld. Deze cursus wordt voor fysiek aangeboden in combinatie met een aantal online bijeenkomsten. Je maakt nu kennis met de eerste module van de e-learning. Deze module gaat vooral over de voorbereiding, het accepteren van het Lasso abonnement en het verzamelen van gegevens. Dit in aanloop naar de eerste bijeenkomst waar je voor het eerst echt kennis gaat maken met Lasso. Doorloop de volgende stappen en voer zo goed als mogelijk de activiteiten uit. Als er vragen zijn voor af schroom niet en neem contact met ons op. Veel succes!”''
[https://youtu.be/-u48r_GBgg4 ''Dummy video: te vervangen voor echte video'']
'''Leerdoel'''
Deze module helpt je in de voorbereiding om te kunnen starten met Lasso+.
'''Introductie'''
Starten met Lasso+ leidt altijd tot het maken van keuzes. Bijvoorbeeld: wie gaat wat doen, hoe gaan we Lasso+ inrichten en waarvoor gaan we Lasso+ inzetten? Om huurdersorganisaties daarmee te helpen biedt de Woonbond lidorganisaties een e-learningcursus aan die bestaat uit een aantal fysieke bijeenkomsten en een aantal online bijeenkomsten. Voordat er gestart kan worden moet er een zaken praktisch geregeld worden. In deze module helpen we je om de benodigde keuzes te maken en voorbereiding te doen.
'''Het abonnement op Lasso+'''
Als Lid van de Woonbond kun je in principe gratis over Lasso+ beschikken. In de praktijk betekent dit dat de huurdersorganisatie zelfstandig een Lasso+-abonnement afsluit en dat de Woonbond daar 100% korting op geeft. Wat heeft Lasso+ daarvoor nodig:
# Aanmelding op Lasso+-abonnement op naam van de organisatie op basis van de KvK gegevens. NB het e-mail adres dat daar geregistreerd wordt is het e-mail adres waar de correspondentie mee wordt gevoerd.
# Drie namen met bijbehorende e-mailadressen van de personen die gaan werken in Lasso+ en de cursus gaan volgen.
Als deze gegevens zijn aangeleverd ontvangt de organisatie (per e-mail) een verwerkersovereenkomst. Deze verwerkersovereenkomst is van belang om te kunnen voldoen aan de AVG. Deze verwerkersovereenkomst kan dan worden ondertekend terug gemaild.
''<u>Actie ondernemen</u>''
'''⇒''' [https://mijn-ladm.lasso-mkb.nl/external-forms/starten-met-lasso-woonbondleden Klik hier om jouw Lasso+ abonnement te accepteren.]
''<u>Oplevering van jouw Lasso+</u>''
Als het Lasso+ abonnement is geaccepteerd wordt de oplevering van jou Lasso+ voorbereid. Dat betekent dat er een url wordt toegekend, bijvoorbeeld: https://huurdersorganisatie.lasso-ho.nl. Vervolgens wordt er bij de eerste fysieke bijeenkomst een persoonlijke sleutel (yubikey) uitgedeeld waarmee jouw Lasso geactiveerd kan worden.
'''⇒''' Doorloop de volgende onderdelen om tot een goede voorbereiding te komen.
'''Inrichting van jouw Lasso+'''
Wij proberen jouw Lasso+ zo compleet als mogelijk op te leveren. Dat betekent dat Lasso+ wordt opgeleverd met een basisinrichting. Uiteraard is deze later nog aan te passen danwel uit te breiden naar de lokale situatie en behoefte. In principe volgt de inrichting de thema’s van de prestatieafspraken met enkele aanvullende thema’s:
* Betaalbaarheid en beschikbaarheid
* Vastgoedontwikkeling
* Kwaliteit en duurzaamheid
* Wonen en Zorg en maatschappelijke doelgroepen
* Leefbaarheid en veiligheid
* Organisatie en samenwerking
* Organisatie achterban
Binnen deze thema’s (categorieën) kan de dossiers structuur worden opgebouwd. Het is mogelijk om bestaande dossiers te importeren. Het advies is om dit uit te stellen totdat nader kennis is gemaakt met de structuur van Lasso+.
''<u>Actie ondernemen</u>''
'''⇒''' Denk alvast na over de huidige dossierstructuur en de wijze waarop met dossiers en documenten wordt gewerkt. Schrijf dat zo nodig op. Vind je dit lastig? Denk dan aan het organiseren van documenten in ouderwetse ordners! De Lasso dossiers werken niet anders. Wij zullen het inrichten en werken met dossiers in een van onze modules gaan behandelen.
'''Importeren van gegevens'''
Wij proberen jouw Lasso zo compleet als mogelijk op te leveren. Dat betekent dat wij voor zover als dat mogelijk is de bestaande relatie gegevens voor je zullen importeren. Daarbij is het van belang dat deze gegevens in een Excel-bestand worden aangeleverd. Gegevens moeten dan zoveel als mogelijk gescheiden zijn. Zie onderstaand voorbeeld (niet limitatief):
[[File:media/image1.png|604x48px]]
In het voorbeeld bestand kun je ook zien hoe gegevens van een bewonerscommissies aangeleverd moeten worden. Voor iedere deelnemer een eigen regel.
Welke gegevens (Excel bestanden) kunnen worden aangeleverd (niet limitatief):
* Ledenbestanden/ huurdersbestanden (achterban)
* Bewonerscommissies
* Samenwerkingspartners
* Adreslijst van verhuureenheden woningcorporatie
Nb de adreslijsten van de woningcorporatie kunnen buiten de noodzakelijke gegevens ook aanvullende gegevens bevatten zoals woningtype, complexnummer, buurt, wijk energielabel, etc.
''<u>Actie ondernemen</u>''
'''⇒''' Bestanden verzamelen en uploaden in de persoonlijke omgeving van de eigen Lasso. Deze link wordt gestuurd na accepteren van het Lasso abonnement.
'''Wie gaat wat doen?'''
Lasso+ wordt opgeleverd met drie accounts die in de cockpit (de administratieve omgeving) kunnen inloggen om te werken. Hoewel wordt geadviseerd deze accounts in aantal te beperken is het mogelijk om meerdere accounts af te nemen. Deze vallen onder de extra diensten en kosten €12,50 exclusief btw per maand.
''<u>Toegang tot Lasso</u>''
Iedere deelnemer in Lasso krijgt een rol toebedeeld. Die rol bepaald welke rechten je hebt in Lasso. Standaard is dat de rol persoonlijke omgeving. Dat betekent dat de deelnemer alleen kan inloggen in de eigen persoonlijke omgeving.
Degene die moeten kunnen inloggen in de cockpit krijgen daarvoor een speciale rol voor toegewezen met meer rechten. Bijvoorbeeld systeembeheerder of medewerker 1 (penningmeester) of medewerker 2 (secretaris), etc. Een en ander afhankelijk van taken en onderlinge afspraken.
''<u>Wat is daarbij belangrijk?</u>''
Voor Lasso+ is het van belang dat er minimaal één systeembeheerder is. De systeembeheerder krijgt alle rechten binnen Lasso+. De systeembeheerder kan instellingen aanpassen maar ook allerlei basis uitbreidingen doorvoeren. Bijvoorbeeld het aanmaken van specifieke labels. De deelnemer die de rol systeembeheerder heeft is tevens de contactpersoon voor Lasso+ en wordt automatisch toegevoegd aan de Lasso administratie van Lasso-Concepten. Het doel daarvan is om contact te onderhouden over updates en andere relevante ontwikkelingen. Zo kan de systeembeheerder mail ontvangen over specifieke meldingen uit het systeem.

Versie van 26 feb 2023 18:55

De Werken met...- hoofdstukken (bijv: Werken met Relaties) van ieder Lasso-onderdeel beschrijven met name de basisafhandelingen binnen iedere module. Omdat dagelijks gebruik van Lasso vaak bestaat uit gecombineerde handelingen, die niet altijd beperkt zijn tot één enkele module, vind u in dit deel van de handleiding een overzicht van resultaten die alleen bereikt kunnen worden door combinatie van verschillende functies binnen Lasso. Mist u in dit overzicht een stappenplan van handelingen die binnen uw organisatie regelmatig uitgevoerd worden? Vraag dan een toevoeging aan via: [Documentatie]


Voorbereiding en inrichting

“Korte welkomstvideo met de onderstaande tekst [gesproken met persoon in beeld]”

Je hebt ervoor gekozen om te starten met Lasso+. Wat ons betreft een goede keuze om jouw huurdersorganisatie naar een hoger plan te tillen. Om een goede start mogelijk te maken heeft de Woonbond samen met Lasso-Concepten er een e-learning cursus ontwikkeld. Deze cursus wordt voor fysiek aangeboden in combinatie met een aantal online bijeenkomsten. Je maakt nu kennis met de eerste module van de e-learning. Deze module gaat vooral over de voorbereiding, het accepteren van het Lasso abonnement en het verzamelen van gegevens. Dit in aanloop naar de eerste bijeenkomst waar je voor het eerst echt kennis gaat maken met Lasso. Doorloop de volgende stappen en voer zo goed als mogelijk de activiteiten uit. Als er vragen zijn voor af schroom niet en neem contact met ons op. Veel succes!”

Dummy video: te vervangen voor echte video

Leerdoel

Deze module helpt je in de voorbereiding om te kunnen starten met Lasso+.

Introductie

Starten met Lasso+ leidt altijd tot het maken van keuzes. Bijvoorbeeld: wie gaat wat doen, hoe gaan we Lasso+ inrichten en waarvoor gaan we Lasso+ inzetten? Om huurdersorganisaties daarmee te helpen biedt de Woonbond lidorganisaties een e-learningcursus aan die bestaat uit een aantal fysieke bijeenkomsten en een aantal online bijeenkomsten. Voordat er gestart kan worden moet er een zaken praktisch geregeld worden. In deze module helpen we je om de benodigde keuzes te maken en voorbereiding te doen.

Het abonnement op Lasso+

Als Lid van de Woonbond kun je in principe gratis over Lasso+ beschikken. In de praktijk betekent dit dat de huurdersorganisatie zelfstandig een Lasso+-abonnement afsluit en dat de Woonbond daar 100% korting op geeft. Wat heeft Lasso+ daarvoor nodig:

  1. Aanmelding op Lasso+-abonnement op naam van de organisatie op basis van de KvK gegevens. NB het e-mail adres dat daar geregistreerd wordt is het e-mail adres waar de correspondentie mee wordt gevoerd.
  2. Drie namen met bijbehorende e-mailadressen van de personen die gaan werken in Lasso+ en de cursus gaan volgen.

Als deze gegevens zijn aangeleverd ontvangt de organisatie (per e-mail) een verwerkersovereenkomst. Deze verwerkersovereenkomst is van belang om te kunnen voldoen aan de AVG. Deze verwerkersovereenkomst kan dan worden ondertekend terug gemaild.

Actie ondernemen

Klik hier om jouw Lasso+ abonnement te accepteren.

Oplevering van jouw Lasso+

Als het Lasso+ abonnement is geaccepteerd wordt de oplevering van jou Lasso+ voorbereid. Dat betekent dat er een url wordt toegekend, bijvoorbeeld: https://huurdersorganisatie.lasso-ho.nl. Vervolgens wordt er bij de eerste fysieke bijeenkomst een persoonlijke sleutel (yubikey) uitgedeeld waarmee jouw Lasso geactiveerd kan worden.

Doorloop de volgende onderdelen om tot een goede voorbereiding te komen.

Inrichting van jouw Lasso+

Wij proberen jouw Lasso+ zo compleet als mogelijk op te leveren. Dat betekent dat Lasso+ wordt opgeleverd met een basisinrichting. Uiteraard is deze later nog aan te passen danwel uit te breiden naar de lokale situatie en behoefte. In principe volgt de inrichting de thema’s van de prestatieafspraken met enkele aanvullende thema’s:

  • Betaalbaarheid en beschikbaarheid
  • Vastgoedontwikkeling
  • Kwaliteit en duurzaamheid
  • Wonen en Zorg en maatschappelijke doelgroepen
  • Leefbaarheid en veiligheid
  • Organisatie en samenwerking
  • Organisatie achterban

Binnen deze thema’s (categorieën) kan de dossiers structuur worden opgebouwd. Het is mogelijk om bestaande dossiers te importeren. Het advies is om dit uit te stellen totdat nader kennis is gemaakt met de structuur van Lasso+.

Actie ondernemen

Denk alvast na over de huidige dossierstructuur en de wijze waarop met dossiers en documenten wordt gewerkt. Schrijf dat zo nodig op. Vind je dit lastig? Denk dan aan het organiseren van documenten in ouderwetse ordners! De Lasso dossiers werken niet anders. Wij zullen het inrichten en werken met dossiers in een van onze modules gaan behandelen.

Importeren van gegevens

Wij proberen jouw Lasso zo compleet als mogelijk op te leveren. Dat betekent dat wij voor zover als dat mogelijk is de bestaande relatie gegevens voor je zullen importeren. Daarbij is het van belang dat deze gegevens in een Excel-bestand worden aangeleverd. Gegevens moeten dan zoveel als mogelijk gescheiden zijn. Zie onderstaand voorbeeld (niet limitatief):

Bestand:Media/image1.png

In het voorbeeld bestand kun je ook zien hoe gegevens van een bewonerscommissies aangeleverd moeten worden. Voor iedere deelnemer een eigen regel.

Welke gegevens (Excel bestanden) kunnen worden aangeleverd (niet limitatief):

  • Ledenbestanden/ huurdersbestanden (achterban)
  • Bewonerscommissies
  • Samenwerkingspartners
  • Adreslijst van verhuureenheden woningcorporatie

Nb de adreslijsten van de woningcorporatie kunnen buiten de noodzakelijke gegevens ook aanvullende gegevens bevatten zoals woningtype, complexnummer, buurt, wijk energielabel, etc.

Actie ondernemen

Bestanden verzamelen en uploaden in de persoonlijke omgeving van de eigen Lasso. Deze link wordt gestuurd na accepteren van het Lasso abonnement.

Wie gaat wat doen?

Lasso+ wordt opgeleverd met drie accounts die in de cockpit (de administratieve omgeving) kunnen inloggen om te werken. Hoewel wordt geadviseerd deze accounts in aantal te beperken is het mogelijk om meerdere accounts af te nemen. Deze vallen onder de extra diensten en kosten €12,50 exclusief btw per maand.

Toegang tot Lasso

Iedere deelnemer in Lasso krijgt een rol toebedeeld. Die rol bepaald welke rechten je hebt in Lasso. Standaard is dat de rol persoonlijke omgeving. Dat betekent dat de deelnemer alleen kan inloggen in de eigen persoonlijke omgeving.

Degene die moeten kunnen inloggen in de cockpit krijgen daarvoor een speciale rol voor toegewezen met meer rechten. Bijvoorbeeld systeembeheerder of medewerker 1 (penningmeester) of medewerker 2 (secretaris), etc. Een en ander afhankelijk van taken en onderlinge afspraken.

Wat is daarbij belangrijk?

Voor Lasso+ is het van belang dat er minimaal één systeembeheerder is. De systeembeheerder krijgt alle rechten binnen Lasso+. De systeembeheerder kan instellingen aanpassen maar ook allerlei basis uitbreidingen doorvoeren. Bijvoorbeeld het aanmaken van specifieke labels. De deelnemer die de rol systeembeheerder heeft is tevens de contactpersoon voor Lasso+ en wordt automatisch toegevoegd aan de Lasso administratie van Lasso-Concepten. Het doel daarvan is om contact te onderhouden over updates en andere relevante ontwikkelingen. Zo kan de systeembeheerder mail ontvangen over specifieke meldingen uit het systeem.