Financiele administratie introductie
Introductie
<video in ontwikkeling>
De financiële administratie in Lasso is eigenlijk al ingericht voor algemeen gebruik door uiteenlopende organisaties. In de basis bestaat deze uit een winst- en verliesrekening waar je de uitgave en de inkomsten van de organisatie registreert. Het verschil tussen de uitgaven en de inkomsten is het resultaat, oftewel winst of verlies. De winst- en verliesrekening loopt altijd 1 januari tot 1 januari. Daarnaast is er de balans. De balans zegt iets over de financiële positie van je organisatie.
Op het moment dat je de kosten en de inkomsten invoert in Lasso onnstaat winst en verliesrekening en de balans vanzelf en hoeft de accountant er nagenoeg geen werk meer in te stoppen. We gaan hier in deze modules niet verder op in, maar voor degene die zich wil verdiepen is voldoende lectuur beschikbaar. In deze module reiken wij jou de kennis aan om zelf de financiële administratie in Lasso te voeren. En let wel, dat is eenvoudiger dan je denkt.
In Lasso kun je op eenvoudige wijze de financiële administratie voeren van jouw organisatie. Je kunt hier een tweetal keuzes in maken:
Zonder factuuradministratie
De meest eenvoudige manier is om de administratie bij te houden zonder dat je de facturen in Lasso registreert. Je hoeft dan alleen bankmutaties te importeren en mutatie toe te wijzen aan een rekeningnummer, de zogenaamde grootboekrekening. Je schrijft het nummer van de mutatie op de factuur, of ken je toe in de bestandnaam en die bewaar je vervolgens in een ordner of in een dossier in Lasso. De winst en verliesrekening en de balans ontstaat dan vanzelf. Daar hoef je niets meer aan te doen. NB je moet dan wel aandacht geven aan de jaarafsluiting!
Met factuuradministratie
De andere manier is dat je de facturen wel in Lasso registreert. Deze manier van werken geeft het beste resultaat. Dan heb je altijd een actueel inzicht in de financiële administratie. Je boekt de factuur in de financiële administratie die dan direct is verwerkt in winst en verliesrekening. Deze factuur wordt automatisch opgenomen in de balans. In de balans kun je dan ook zien welke facturen zijn ontvangen en nog niet zijn betaald. Op het moment dat de factuur is betaald en je importeert de bankmutaties in Lasso wijs je de individuele bankmutaties toe aan de betreffende factuur en staat de factuur in de balans als betaald.
[ Startpagina | Voorbereiden | Basiskennis | Vergaderen en plannen | Dossiers en documenten | Financiële administratie | Nieuwsbrief maken | Enquêtes maken ]